مجله دانش شهر از سال ۱۳۸۸ شروع به کار کرده و توسط مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران منتشر می شود. دوره انتشار این مجله به صورت ماهنامه بوده و موضوع اصلی آن، دیپلماسی شهری و روابط بین الملل است.
سایت این مجله عبارت است از :http://rpc.tehran.i
مجله دانش شهر،شماره ۱۰۰ – بهار ۱۳۹۱
توسعه پایدار الگوئی جهت استفاده از منابع است که علاوه بر حفظ محیط زیست، نیازهای جامعه بشری را نه تنها برای نسل فعلی بلکه برای نسلهای آینده نیز تأمین نماید. حفاظت از محیط زیست و کاهش اثرات زیانبار و پیامدهای جانبی منفی فعالیتهای اقتصادی بر شرایط محیطی زندگی انسانها در چارچوب مفهوم توسعه پایدار، موجب تغییر در نگرش به تخصیص منابع و دستیابی به حداکثر کارائی می¬شود. این امر ابزارهای نوین و سیاستهای متناسب با خود را میطلبد. محدودیتهای زیست محیطی در ابعاد اقتصادی و غیراقتصادی از جمله این ابزار و سیاستها میباشند. مالیات یا عوارض سبز یکی از وجوه اقتصادی اعمال محدودیت در زمینه آلودگی محیط زیست است.
یکی از مهمترین معضلات تهران ترافیک زیاد و آلودگی هوای ناشی از آن میباشد. مالیات بر بنزین که در زمره مالیاتهای سبز طبقهبندی میشود یکی از ابزارهایی است که میتواند در کنترل و کاهش آلودگی هوا به مدیران شهری کمک کند. تجارب جهانی متعدد و همراه با موفقیتی نیز در این زمینه موجود است. این در حالی است که در ایران، نرخ مالیات بر بنزین و سهم شهرداریها از آن بسیار پایین است. اخذ مالیات بر بنزین علاوه بر اینکه میتواند در کاهش آلودگی هوا مؤثر باشد، میتواند منابع مالی پایدار و قابل توجهی نیز برای توسعه حمل و نقل عمومی ایجاد نماید. در این گزارش مالیاتهای زیست محیطی به لحاظ تئوریک و تجارب جهانی مورد بررسی قرار گرفته و وضعیت اخذ مالیات بر بنزین در ایران و سایر کشور ها مورد مقایسه قرار گرفته است. محاسبات گزارش نشان میدهد که با افزایش عوارض بر مصرف سوخت در تهران، به ازای هر ده درصد افزایش عوارض سوخت یا مالیات سبز، درآمدی معادل ۵/۱۹۱۰ میلیارد ریال برای شهرداری تهران ایجاد میگردد.
کلمات کلیدی: رشد اقتصادی، محیط زیست، مالیات سبز، مالیات پیگو، توسعه پایدار، مالیات بنزین
تهیهکنندگان: سیدعلی ناصری، کامبیز لعل، سعید شاه حسینی، محمد صالح شکوهی