مجله دانش شهر از سال ۱۳۸۸ شروع به کار کرده و توسط مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران منتشر می شود. دوره انتشار این مجله به صورت ماهنامه بوده و موضوع اصلی آن، دیپلماسی شهری و روابط بین الملل است. در این قسمت می توانید شماره ۱۶ مجله دانش شهر را به صورت رایگان دریافت کنید.
مجله دانش شهر، شماره ۱۶، شهریورماه ۱۳۸۹
امروزه شهروندی هم به مثابه هدف و هم معیار کیفیت زیستی جوامع و مشروعیت حکومتها، اهمیت ویژه ای یافته است. وجه اکتسابی و ترویجی شهروندی نیازمند اقدام و توجه جدی رژیمهای شهری (مشتمل بر مدیریت های شهری، حکومت های شهری، سازمان های شهری، مقامات شهری و شهرداری ها) در بهره گیری از سیاستهای شهروندسازی شهری برای تنظیم شکلی از روابط حاکمان با شهروندان و شهر است که بهترین شیوه زیست و موثرترین مواجهه را با مسائل پیچیده شهری امکان پذیر می سازد. تحقق شهروندی در معنای کامل و ایده آل آن نیازمند بهره مندی کلیه انسانها فارغ از وضعیت جنسی، نژادی، سنی، مذهبی، سلامتی، اجتماعی یا اقتصادی، سیاسی و فرهنگی آنها از حقوق و عمل به مسئولیتهایشان است. تعریف نسبت این حقوق و مسئولیتها با هم و با سایر نهادها اجتماعی در حوزه مباحث نظری شهروندی و سیاست اجتماعی است که در جای خود باید بدان توجه شود. وجه دیگر قضیه، اقدامات اجرایی و برنامه ریزی های شهروندگرا می باشد که در حوزه وظایف و اختیارات مدیریت شهری است و بخش مهمی از مسئله که بدان مرتبط است، وجود اطلاعات کمی و کیفی است که پایه هرگونه برنامه ریزی است. این گزارش با مروری گذرا بر مباحث نظری مرتبط با معلولیت و شهروندی که در جای خود بسیار قابل توجه بوده و انواع نگاه مدیریت شهری را به این مسئله نشان می دهد، داده هایی را بر اساس چارچوبهای مدیریت شهری (مناطق ۲۲ گانه شهرداری و نواحی زیرمجموعه آن) در مورد وضعیت معلولیت در شهر تهران برای برنامه ریزی های بعدی بدست می دهد. در انتها نیز فهرستی اجمالی از پیشنهادات مرتبط با موضوع ارائه شده است.
معلولان به مثابه بخشی از جامعه که بر اثر عوامل ژنتیکی– وراثتی، عوامل زیستی (بیماری)، سوانح و شرایط اجتماعی فرهنگی و محیطی بخشی از قدرت خود را از دست می دهند، دارای نرخ بیماری و مرگ بسیار بیشتری از سایرین هستند. در کشورهای در گذرِ رشد، افراد معلول، به مجموعه ای از امکانات (خدمات بهداشتی، درمانی، آموزشی، بهره مندی از برنامه های مهارت یابی و حرفه آموزی و خدمات کاریابی) که بطور معمول در اختیار شهروندان عادی قرار می گیرد، دسترسی ندارند. درآمد بزرگسالان معلول در مقایسه با بزرگسالان غیرمعلول، در رتبه پائین تری قرار دارد. داشتن فرزند معلول، زندگی زناشویی را به تلاطم و تشنج می کشاند و بر زندگی دیگر اعضاء خانواده تأثیر منفی می گذارد. غالبا از ویژگیهای اجتماعی و اقتصادی همبسته با معلولیت، وجود جلوه های بارزی از فقر و محرومیت است. داده ها نشان می دهند که حدود ۱۵ درصد معلولان کشور در استان تهران ساکن هستند، که ۹۰ درصد آنها در نقاط شهری سکونت دارند. در شهر تهران سه منطقه ۱۲، ۱۹ و ۱۰ به ترتیب بالاترین رتبه در معلولیت را دارند. ناحیه ۳ از منطقه چهار شهرداری و پس از آن به ترتیب ناحیه ۹ منطقه دو و ناحیه ۱ منطقه یک شهرداری تهران کمترین تعداد معلولان را به ازاء هزار نفر جمعیت در خود دارند. در مقابل ناحیه ۴ منطقه نوزده، ناحیه ۹ منطقه یک، ناحیه ۶ منطقه بیست، ناحیه ۴ منطقه ۱۲ و ناحیه ۱ منطقه پانزده به ترتیب بالاترین جمعیت معلول را در خود جای داده اند.
موضوع: اجتماعی وحقوق شهروندی
نویسندگان: پیام روشنفکر، روح الله فلاحی گیلان، عبدالحسین کلانتری
ویراستار: سید محسن صالحی