نوین شهرساز – بخشهایی از گفتگوی مجید فراهانی رئیس کمیته بودجه شورای شهر تهران با فارس:
– یکی از انتقادات اعضای شورای شهر، چاق بودن بدنه شهرداری است و اینکه بسیاری از فعالیتها در شهرداری به صورت موازی انجام میشد. شهرداری بعد از تأخیرات فراوان، لایحه اصلاح ساختار را به شورا ارائه کرد ولی هنوز این لایحه در صحنه شورا مورد بررسی قرار نگرفته است؟
لایحه اصلاح ساختار از سوی شهرداری تهران به شوراز شهر ارائه شد. اصلاح ساختار شهرداری باعث کاهش هزینههای مدیریت شهری می شود. شهر تهران امروز گران اداره میشود. بخشی از این اقدام به دلیل ساختار متورم و نیروی مازاد شهرداری است. شورا از ابتدای حضور، شهرداری را با بیش از ۶۸ هزار نیرو تحویل گرفت و در حال حاضر تعداد نیروها کمتر از ۶۵ هزار نفر است. یعنی ۴ هزار نفر از جمعیت شهرداری کاسته شده است و این بیسابقه است. آقای الویری (از شهرداران اسبق تهران و عضو فعلی شورای شهر تهران) معتقد است زمانی که شهرداری را تحویل داده ۱۸ هزار نیرو داشته است و بعد از سه دوره تعداد نیروها به ۶۸ هزار نفر رسیده است یعنی ۵۰ هزار نیرو به شهرداری اضافه شده است و نیروها ۳ و نیم برابر شدهاند، آیا جمعیت شهر تهران هم ۳ و نیم برابر شده است؟ نیرو در شهرداری زیاد است و همین موضوع پاشنه آشیل شهرداری است. ما فقط ۱۲ هزار میلیارد از بودجه شهرداری را صرف حقوق و دستمزد می کنیم و باید برای کاهش هزینهها قطعا اصلاح ساختار تصویب شود. در حال حاضر لایحه در کمیسیونها مورد بحث و بررسی قرار گرفته و آماده ارائه به صحن است.
– تعداد معاونتها کاهش یافت؟
بله، تعداد معاونتها از ۹ به ۶ معاونت رسید و قطعاً اصلاح ساختار تا انتهای ماه جاری در دستورکار شورا قرار میگیرد.
– چند شرکت و سازمان درهم ادغام شدند؟
بعضی از شرکتها و سازمانها ادغام شدهاند. اجازه دهید نگویم کدام شرکتها و سازمانها در هم ادغام شدهاند، چون هنوز نهایی نشده است. ولی قطعاً تا پایان اردیبهشت این لایحه در دستورکار قرار گرفته و تصویب میشود.
– قرار بود مدیریت شهری هوشمند شود، اما این اقدام به درستی صورت نگرفته است؟
بله، موضوع هوشمندسازی در دستورکار است و قرار است بسیاری از فرایندها در مدیریت شهری هوشمند شود، هر چند بخشی از کارها صورت گرفته است. به عنوان مثال؛ قرار است تمامی خدماتهای برای دریافت پروانه ساختمانی را آنلاین کنیم و دیگر شهروندان برای انجام کارهای خود نیازی به حضور در شهرداری نداشته باشند و بتوانند کارهای خود را آنلاین انجام دهند. همین موضوع هم میتواند باعث کاهش فساد در مجموعه مدیریت شهری شود.برخی از کشورها فعالیت خود را به صورت مکانیزه انجام میدهند. ما هم در تهران به دنبال انجام این کار هستیم.
– قرار بود که تمامی اطلاعات مدیریت شهری به صورت کامل در سامانه شفافیت منتشر شود، ولی هنوز بخشهایی از اطلاعات منتشر نشده است.
انتشار اطلاعات در دستورکار بود و ما این کار بر روی سامانه شفافیت شهرداری انجام دادیم و در حال حاضر اطلاعات مالی و امور قراردادها بر روی سایت منتشر میشود و جزئیات تمام قراردادهای منعقده، نام شرکت، نحوه کار و… منتشر میشود و با ایجاد این شرایط قطعا کار برای متخلفان سختتر میشود.
– شهرداری تاکنون چقدر هزینه برای مبارزه با کرونا کرده است؟
حدود ۳۰۰ میلیارد طبق آمار قبلیای که داشتم.