طرح جامع یزد
شهر یزد با ۳۶۱۴۳۷ نفر در سال ۱۳۸۰ در سطحی معادل ۱۲۳۶۰ هکتار به لحاظ تعداد جمعیت شهری اولین شهر و مرکز استان یزد است. شهر یزد در شمار معدود شهرهای کشور است. که توانسته بخش عمدهای از نیروی کار ویژه سالهای اخیر را در بخش صنعت به کار گیرد. توسعه صنایع در شهر یزد در سال اخیر عامل اصلی این پدیده است. میتوان گفت شهر یزد در شمار مناطق عمده صنعتی کشور است. مرکزیت سیاسی و اداری شهر، نقش و عملکرد صنعتی آن در تمرکز عمده ترین مراکز صنایع نساجی کشور و صنایع ماشین آلات و تجهیزات و ابزار سازی ساختار اصلی اقتصادی شهر را تعریف مینماید. شهر یزد مرکز شهرستان یزد با وسعت ۵/۹۹ کیلومتر مربع در مرکز استان یزد و در مسیر راه اصفهان _ کرمان قرار دارد. شهر یزد یکی از باستانی ترین شهرهای کشور در جبهه میانی فلات ایران و همسایه کویر مرکزی است که سابقه سکونت و زندگی شهری در آن به هزارههای قبل از اسلام باز میگردد که به این منطقه ایساتیس به معنای بزکوهی اتلاق میشد. در برنامه های توسعه و عمران شهر آنچه در اولویت قرار گرفته است. ابتدا کنترل گسترش شهر و سپس اولویت دادن به ایجاد و تامین مراکز اصلی خدماتی شهر، ایجاد و ساماندهی مراکز اشتغال و فعالیت و سپس بهسازی بافت موجود بوده است. از آنجا که برنامههای عمرانی ارائه شده باید قابلیت آن را داشته باشد که در چهارچوب مفاد قانون نوسازی و عمران شهری و قوانین جایگزین مربوطه کاملا مشخص و قابل اجرا گردد، لذا ضروری است که درمورد هر یک از بخشهای پیشنهادی طرح توسعه و عمران دقت بیشتری در طرحهای تفضیلی و اجرایی انجام پذیرد. چه ضرورت و قابلیت اجرایی آن صرفا از طریق طرح تفضیلی و طرحهای اجرایی مشخص و محقق گردد.
تاریخچه
یزد کلمهایست باستانی که به «یُشت»، «یسن» یا «یزت» برمیگردد و به مفاهیم نیایش، ایزد و پرستش نزدیک است.
استان یزد با قدمتی سههزارساله مملو است از آثاری که در گوشهوکنار آن پراکندهاند؛ سنگنوشتههای کوه ارنان، سفالهای نقشدار نارینقلعهی میبد و و آثار معماری یافتهشده در آن دلیلی بر این مدعی هستند.
جغرافیا
یزد استانی در مرکز ایران است که از شمال با خراسان رضوی، شمال غربی با سمنان، از غرب با اصفهان، از شرق با خراسان جنوبی، از جنوب و جنوب غربی با فارس و از شرق و جنوب شرقی با کرمان همسایه است.
خشکی استان باعث شده کشاورزی تنها در برخی مناطق آن رواج داشته باشد. بعضی محصولات این استان را انار، پسته، غلات، پنبه، چغندر قند، کنجد و خرمای بافق تشکیل میدهند.
استان یزد گونههای جانوری خاصی را در خود جای داده است و همین امر موجب شده بخش قابل توجهی از این استان به مناطق شکارممنوع و حفاظتشده اختصاص یابد. گور ایرانی، کاراکال، بزمجه بیابانی، هوبره، باقرقره شکمسیاه و یوزپلنگ آسیایی در این منطقه زندگی میکنند.