به گزارش نوین شهرساز و به نقل از پارسینه؛ «احمد مسجدجامعی» در دویست و پانزدهمین جلسه شورا، در ادامه سخنان خود پس از گزارش رابط شورایاری منطقه ۱۲ به تهدید میراث فرهنگی در شهر تهران پرداخت و گفت: نکته اولی که قابل توجه است،این است که میراث فرهنگی و تاریخی پایتخت تهدید شده است، درحالیکه می تواند فرصت باشد. خاطرات شهرمان، خاطرات تاریخی مان به اشکال مختلف درحال تاراج است.
عضو شورای اسلامی شهر تهران با بیان این نکته که در این خصوص ما سندهای مختلف و مصوبی از شوراهای قبلی داریم گفت: مثلا خرید منزل بهبهانی، به عنوان موزه مشروطیت، یا خرید منزل شیخ فضل الله نوری، که در همسایگی ماست، مصوب شد. خاطرم هست وقتی با معاون محترم برنامه ریزی صحبت میکردیم، و با شهردار پیشین منطقه به عکاسی تهامی رفتیم، که خاطرات تهران را در قالب عکس عرضه میکند، تعهداتی ایجاد شد که این میراث را احیا کنند.
مجلس،قانون خود درباره حفظ میراث فرهنگی را نقض کرد؛
وی افزود: قانون حفظ میراث فرهنگی مصوب همان مجلسی است که با ساخت بنایی در کنار خود،آن قانون را نقض کرد. و کسی هم مانع آنها نشد.
مسجدجامعی بااشاره به این که زمانی صحبت از تاسیس شهرداری بافت تاریخی بود، یادآور شد: البته چون به این نتیجه رسیدیم که ممکن است وظایف شهردار بافت تاریخی با وظایف شهردار منطقه تداخل داشته باشد، اولویت را به شهردار منطقه دادیم، که این نگاه میراثی تاریخی را هم داشته باشد.ولی متاسفانه دقیقا شهرداری مناطقی که باید میراث فرهنگی و تاریخی آنها حفظ شود، در قبال قدرت و پولی که عاید می شود، از مسئولیت خود عقب نشینی میکند.
وی به نمونههایی از این تخریبها اشاره کرد، و گفت: یک نمونه آن بهارستان است. در جنوب شرقی بهارستان، باغ خانم فخرالدوله را داشتیم، که به لحاظ فضای سبز و تاریخی و کوشک آن بسیار مهم بود. و متاسفانه از بین رفت.آنجامدرسه علمیه را داشتیم که از بین رفت. خیابان ملت را داشتیم که از بین رفت.
منزل خانوادگی شهید دیالمه میتوانست موزه شهدای مجلس باشد؛
عضو شورای شهر تهران افزود: متاسفانه ابعاد این نابودی مدام گسترش پیدا می کند. ساختمان ها را از بین بردید، فضای سبز را از بین بردید. نمونه اش بوستان کوچک محیط طباطبایی بود. خانه هایی وجود داشت که می توانست برای مجلس حتی موزه ای باشد. مثل خانه تاریخی خانواده شهید دیالمه که بسیار به قاعده و زیبا بود، و بسیار برای موزه شهدای مجلس مناسب بود، که می توانست همانجا باشد. اما از بین رفت.
الگوهای توسعه شهری تهران الگوهای بومی نیستند؛
مسجدجامعی با بیان این که الگوهای توسعه شهری تهران الگوهای بومی نیستند، بلکه الگوهایی مدرن و عینحال ناهمگون با تاریخ و میراث تهران هستند، اظهار داشت: مدرسه علمیه می توانست ورودی همین کتابخانه ای باشد، که ما برای مجلس ساختیم، و کلی خاطرات دارد. بعد از ساخت دارالفنون یک عده آمدند گفتند این مدرسه دوله ها و سلطنه هاست. پس مردم طبقات پایین تر چه می شود. و با همین توجیه مدرسه علمیه را ساختند. در حالی که این یک خاطره تاریخی دارد. آیا آنجا نمی توانست ورودی کتابخانه باشد؟ در حقیقت باید گفت توسعهای مدرن و نوعی ذوق زدگی در حال غلبه است، که به تهدید بدل شده است. و این فضاها را از بین می برد.
اینکه هر کس در یک منطقه برای خود بنگاه خیریه بزند زیانش بیشتر است؛
وی در ادامه بیان کرد: نکته بعدی که تجربه خود من هم هست به وضع نقاط آسیبپذیری مربوط میشود که برای آنها در برخی مناطق خیلی هزینه کردیم. مثلا کلی پارک های بزرگ ساختیم، که متاسفانه الان به نقاط آسیب پذیر و مناطق بی دفاع شهری ما تبدیل شدهاند. لازم است کمکهای مردمی به منطقه حتما صرف منطقه شود. اینکه هر کس آنجا یک بنگاه خیریه بزند، ضرر و زیانش بیشتر است.
مسجدجامعی ضمن بیان این نکته که در هر منطقه افراد آشنا به منطقه و مسلط به محیط وجود دارند، تاکید کرد: افرادی که از بیرون برای سرمایه گذاری آورده می شوند، اگر به افرادی که سرمایههای هر منطقه و محله هستند، توجه نکنند، نظم اجتماعی آنجا بهم میریزد.در حالیکه ظرفیت این فعالیت ها در خود منطقه وجود دارد. در واقع برخی از فعالیت هایی که ما دراین مناطق انجام دادیم، نتیجه عکس به بارآورده. بنابراین خواهشم این است، که روی اعتماد مردم منطقه و محله سرمایه گذاری شود.
فرصت ساخت اولین موزه مغازه از رفت؛
وی در ادامه گفت: نخستین موزه مغازه میتوانست در منطقه یازده و در بازار حضرتی باشد. یکی از کاسبان محل با حفر مغازه اش به لایه هایی از تاریخ تهران رسیده بود، و مصمم بود با هزینه شخصی آن را حفظ کند، که میراث فرهنگی هم مجوز داد. متاسفانه با آن که بارها رفتیم و آمدیم، این مغازهدار نتوانست اقدامی بکند. و به وی گفته اند جایی را که حفر کرده پر کند. این هم از جنس همان جسارتی است که گفته شد شهرداران باید داشته باشند!!