مجله دانش شهر از سال ۱۳۸۸ شروع به کار کرده و توسط مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران منتشر می شود. دوره انتشار این مجله به صورت ماهنامه بوده و موضوع اصلی آن، دیپلماسی شهری و روابط بین الملل است.
سایت این مجله عبارت است از: http://rpc.tehran.i
مجله دانش شهر، شماره ۲۱ – آذر ۱۳۸۹
در بين تمام نهادهای اجتماعي، خانواده، نهادی است که نقش و اهميتي ویژه دارد. اما این نهاد در شرایط جدید با گسترش شهرنشینی و پیچیده تر شدن روابط، چه به لحاظ اندازه و چه به لحاظ مـحتوا در حال تغییر شکل است. این مهـم می تـواند عـلتـی درونـی (درون خانواده) و یا بیرونی(تغییرات سریع اجتماعی) داشته باشد. به هر حال در این گزارش به مطالعه وضعیت طلاق در شهر تهران پرداخته می شود که نه تنها یکی از معضلات مهم نهاد خانواده، بلکه معضلی اساسی برای جامعه نیز محسوب می شود. آمارهای سال ۱۳۸۸ نشان دهندۀ ۱۴ مورد طلاق در هر ۱۰۰ مورد ازدواج در کل کشور است که این رقم برای استان تهران از مرز ۲۶ طلاق نیز فراتر می رود.
اصطلاح طلاق، بر قطع یک رابطه زناشوئی رسمی و قانونی در زمان حیات زوجین اطلاق می شود که هر یک پس از طلاق، امکان ازدواج مجدّد را دارند. طلاق با ازدواج و خانواده که از مهمترین نهادهای جامعه بشری هستند ارتباط دارد. ممکن است ادعا شود که طلاق، هم زمان با تشکیل خانواده موضوعیت می یابد امّا باید دانست که علیرغم عدم امکان طلاق در گذشته در تمامی کشورها، امروزه شرایط آن در تمام جوامع ساده و ساده تر می شود.
یافته های آماری حاکی از رشد بی سابقۀ طلاق در بیشتر کشورهای غربی و ایران در دهۀ اخیراست. به عبارتی طی ۳۰ سال در ایران، طلاق ۶ برابر شده است. به علاوه، زمانی که آمار طلاق در کل کشور را با شهرستان تهران مقایسه کنیم به تفاوت کاملاً محسوسی می رسیم. در سال ۱۳۸۸ نرخ طلاق در کل کشور ۱۴٫۱ درصد و در تهران ۲۶٫۶ درصد بوده است. در خصوص سرپرستی فرزندان طلاق، مردان حدود ۵۱ درصد و زنان در حدود ۷۱ درصد، عهده دار سرپرستی فرزندان خود شده اند. در بررسی توزیع طلاق گرفته ها در سطح مناطق تهران، مناطق ۷ و ۶ بیشترین زنان و مردان مطلّقه را در خود جای داده اند و منطقه ۲۲ کمترین تعداد را داراست. نیز در شهر تهران درصد و تعداد زنان مطلقه بیش از مردان است. تمامی این آمارها الزاماتی را برای مدیریت شهری ایجاب می کند که در پایان گزارش به آن پرداخته ایم.
موضوع: اجتماعي و حقوق شهروندي
نویسندگان: روح الله فلاحي گيلان ، عبدالحسين كلانتري ،پيام روشنفكر