مجله دانش شهر از سال ۱۳۸۸ شروع به کار کرده و توسط مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران منتشر می شود. دوره انتشار این مجله به صورت ماهنامه بوده و موضوع اصلی آن، دیپلماسی شهری و روابط بین الملل است.
سایت این مجله عبارت است از :http://rpc.tehran.i
مجله دانش شهر، شماره ۱۰۳ – بهار ۱۳۹۱
مسکن یکی از نیازهای ضروری انسانها است که علاوه بر دارایی اقتصادی، عاملی برای امنیت، آرامش، ثبات و رفاه خانوار و جامعه تلقی میشود. تحقیقات نشان میدهد که فقدان مسکن مناسب با افزایش میزان بزهکاری، انحرافات اجتماعی و از همگسیختگی اجتماعی ارتباط زیادی دارد و عاملی بازدارنده در رشد و اعتلای اجتماعی، فرهنگی و روانی جامعه محسوب میشود. بر این اساس یکی از سیاستهای مهم دولتها و برنامهریزان، فراهم کردن و تسهیل زمینههای دسترسی خانوارها به مسکن و خدمات آن است. این مهم برای اقشار آسیبپذیرتر جامعه همانند زنان سرپرست خانوار از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
براساس سرشماري سال ۱۳۸۵، ميزان سهم زنان در سرپرستي خانوادهها در کل کشور، به ۴/۹ درصد رسيده است، که اين ميزان در سال ۱۳۷۵، ۴/۸ درصد بوده و طي يک دهه از رشد يک درصدي برخوردار بوده است. در شهر تهران نيز چنين روندي قابل مشاهده است. در این گزارش تلاش شده است براساس دادهای سرشماری ۱۳۷۵ و ۱۳۸۵، وضعيت مسکن و کيفيت سکونت زنان سرپرست خانوار به تفکیک مناطق ۲۲گانه مورد بررسی قرار گیرد.
یافتههای آماری نشان میدهد، بیش از ۹۵ درصد مسکن زنان سرپرست خانوار دارای زیرساختهای اولیه مناسب از قبيل آبرساني، گاز لولهکشی، دفع زباله و فاضلاب، تلفن و غیره میباشند. با این حال از نمونه ۵۲۸۴۷۷ زن سرپرست خانوار شهر تهران، ۳۲۸۸ خانوار زن سرپرست خانوار فاقد تلفن ثابت، ۱۴۳۵ خانوار فاقد آب لولهکشی، ۶۵۴ خانوار فاقد گاز لولهکشی، ۱۹۶ خانوار فاقد آشپزخانه و ۲۴۰۶ خانوار فاقد حمام میباشند. همچنین درخصوص امنیت مالکیت در حدود ۳۰ درصد زنان خانوار (۱۵۷۷۶ خانوار) مستاجر میباشند. به علاوه ۰٫۸ درصد (۴۲۱ خانوار) مسکن مورد استفاده زنان سرپرست خانوار از لحاظ دوام سازهای در وضعیت بحرانی قرار دارد و این مشکل برای زنان سرپرست خانوار بدون درآمد و بیهمسر بر اثر فوت وخیمتر است. این امر نشان از آسیبپذیری این گروه از زنان سرپرست خانوار در مقابل این مشکل میباشد.
تهيهكنندگان: روح الله فلاحی گیلان، کامبیز مصطفی پور