برآورد جمعیت تهران در سال ۱۴۰۲ برابر با ۱۴۲۸۷۰۰۰ اعلام شده است، رشد جمعیت در شهرها اجتناب ناپذیر است ولی کنترل آن با در پیش گرفتن سیاستهای جمعیتی امری دست یافتنی می باشد و تا زمانی که این سیاستها در دستور کار قرار نگیرید و جمعیت در کنترل سیاستهای مدیریت شهری قرار نگیردطرح های پیشگیری در جهت جلوگیری هزینه مازاد و به وجود آمدن معضلات شهری جای خودشان را به طرح ها با ماهیت درمانی و راهکار حل مشکلات شهروندان می باشد و در صورت شکست با بحرانهای شهری روبه رو خواهیم شدکه یکی از این مشکلات که در شهر تهران و اکثر کلانشهرهای ایران تبدیل به بحران شده است.در برنامه توسعه هفتم توسعه افقی در دستور کار قرار گرفته تا بهعنوان راهکار (Tactics)در کمکردن تراکم جمعیتی باشد ولی نیاز به تحلیل و بررسی این راهکار و یا هر نوع توسعهای برای کلانشهرها مخصوصاً شهر تهران هست.
واژه توسعه معادل کلمه (Development) به معنای رشد و گسترش تدریجی میباشد، توسعه شهری نیز باید با رشد تدریجی و تمام ابعاد شهر و زندگی شهری در همه جنبهها مثل تقاضا، زیرساخت خدمات شهری و… همراه باشد. این روزها بیشتر صحبت از توسعه پایدار شهری است. موضوع مهمی که باید در طرحهای شهری در نظر گرفت پایداری طرحها است. توسعه پایدار شهری چیست؟
توسعه پایدار شهری ضمن داشتن خصوصیات توسعه دو موضوع دیگر را در خود دارد که در امر پایداری مدنظر است، اول اینکه توسعه باید در جهت ارتقای سطح کیفیت زندگی و محیطزیست شهروندان است و نکته دوم طرحهای توسعه باید با رویکرد پاسخگویی به نیازهای شهروندان با درنظرگرفتن اینکه سیاستهای اتخاذ شده باید نسلهای آینده را نیز در نظر بگیرد و محدودیتی برای آنان ایجاد نکند.
مطابق تازهترین ارزیابی وبسایت «نامبئو» که در آخرین آمار منتشر شده و بر اساس پایه محاسبه میانگین شاخصهای آلودگی هوا، قیمت مسکن، ترافیک، هزینه زندگی، امکانات بهداشتی، قدرت خرید و اوضاع جوی انجام میشود تهران با میانگین شاخص ۹۴/۵۶ جزو پنج رتبه پایین ترین شهر را کسب کرده است.
سؤال اینجاست که در زمانی که ما نتوانستیم حداقلهای زندگی مردم را در شهرها برآورده کنیم چطور برنامه توسعه برای شهرها مینویسیم که دوباره مثل دهه ۶۰ سیل مهاجرین را به شهرهای روانه کرده و با افزایش جمعیت و عدم توانایی مدیریتی از چاله به چاه افتاده و کاسه چه کنم چه کنم به دست بگیریم. اصل محور توسعه ایجاد زیرساختهای مناسب برای توسعه است، ما با کدامین زیرساخت به دنبال توسعه هستیم؟؟؟