براساس آنچه که شورای عالی معماری و شهرسازی در سال ۱۳۸۴ تصویب و اعلام کرده است؛ مشهد بیش از ۲ هزار هکتار بافت فرسوده دارد که حدود صدهکتار از این بافت در انتهای بولوار وکیلآباد و در محدوده موسوم به قلعه وکیلآباد که قدیمیترین بخش این بولوار است، قرار گرفته و با وجود اینکه بیش از یک دهه از دستور شورای عالی معماری برای رسیدگی و نوسازی به بافتهای فرسوده میگذرد و اتفاقات خوب و مناسبی برای بافتهای دیگر افتاده است، اما قلعه وکیلآباد اسیر پاسکاری میان ادارات مختلف و بیتوجهی بوده است.
با این همه، اما این روزها بافت وکیل آباد در مرکز توجه قرار گرفته و علاوه بر انتشار اوراق مشارکت ۵۰۰ میلیاردی برای ساماندهی این بافت، آنطور که شهردار منطقه ۱۲ اعلام کرده است، هم فرایند تهیه و تصویب طرح تفصیلی قلعه وکیلآباد روزهای پایانی خودش را طی میکند و هم در یک ماه آینده کار ساخت بخش دیگر پارک چهل بازه به عنوان یکی از پروژههای پیشران توسعه این منطقه کلید خواهد خورد.
سالها بلاتکلیفی
محدوده صد هکتاری قلعه وکیلآباد، از وکیلآباد ۸۷ تا ۹۷، حدود هجده سال پیش ازسوی شورای عالی معماری و شهرسازی به عنوان یکی از بافتهای فرسوده شهر مشهد شناخته و وارد ماجرای بهسازی و ساماندهی و بازآفرینی شد؛ اما پیش از این مصوبه و دستور، در حوالی دهه ۷۰ شهرداری مشهد تصمیم گرفت برای وکیلآباد طرح بهسازی تهیه کند که پس از کشوقوسهای فراوان به هیچ نتیجه مشخصی نرسید و خبری از طرح نشد، اما همه املاک مردم در اصطلاح فریز و اجازه ساختوساز از مردم گرفته شد.
همزمان با دستور شورای عالی معماری و شهرسازی یک بار دیگر فرایند تهیه طرح برای قلعه وکیلآباد شروع شد و باز هم تا زمان تصویب و ابلاغ این طرح، ساختوساز در این محدوده ممنوع شد و چهارسال بعد از این ماجراها و درحالی که هنوز تکلیف طرح تفصیلی قلعه وکیلآباد روشن نشده بود، شهرداری از طرحی رونمایی کرد که براساس آن قرار شد تا کل واحدهای مسکونی این بافت از مردم خریداری شود و در یک قرارداد هفتساله، کل این صد هکتار به یک مجموعه گردشگری و اقامتی تبدیل شود.
این طرح، اما با شکست روبهرو شد و یک بار دیگر قلعه وکیلآباد بلاتکلیف ماند. سال ۱۳۹۵ شورای اسلامی شهر مشهد شهرداری را مکلف کرد تا برای وکیلآباد طرح تهیه کند که برخلاف دفعات قبل، این بار طرح تصویب شد، اما به دلیل نبود طرح تفصیلی قابلیت اجرا نداشت و در عمل هیچ اتفاق مثبتی برای قلعه وکیلآباد نیفتاد.
۵۰۰ میلیارد اوراق مشارکت و طرحهای پیشران.
اما با آغاز به کار شورای ششم و مدیریت شهری جدید، اوضاع برای قلعه وکیلآباد کمی تغییر کرد. در گام اول ۵۰۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت برای نوسازی این بافت در شورای شهر تصویب شد و بعد هم شهرداری وعده اجرای پروژههای پیشران توسعه و تعیین تکلیف طرح تفصیلی این محدوده را داد.
شهردار منطقه ۱۲ در گفتگو با خبرنگار شهرآرا با اشاره به آخرین وضعیت دو پروژه پیادهروسازی و امتداد پارک چهل بازه که پیش از این در مرداد ماه قول اجرای آنها به مردم داده شده بود گفت: ما براساس قولهایی که به مردم قلعه وکیلآباد دادیم، پروژه پیادهروسازی و ساماندهی پیادهروهای این محدوده را از مدتی پیش شروع کردیم. درکنار این پروژه اسناد ساخت یکی از فازهای پارک چهلبازه که در محدوده قلعه وکیلآباد و پل پرتوی قرار گرفته، نهایی شده است و عملیات ساخت آن که یکی از پروژههای پیشران توسعه در بافت وکیلآباد است، ظرف یک ماه آینده آغاز میشود. با اجرای این پروژه بافت قلعه وکیلآباد از بنبست خارج میشود.
طرح تفصیلی تا یک ماه آینده تصویب میشود
مهدی خداشناس در پاسخ به سؤالی درباره تهیه طرح تفصیلی این محدوده، از پایان بازنگری آن و نگارش و تهیه طرح جدید خبر داد و توضیح داد: طرح تفصیلی قابلیت پاسخگویی به مردم را نداشت و با کمک معاونت معماری و شهرسازی طرح تفصیلی این محدوده بازنگری شد اکنون طرح کاملا آماده است و فقط اختلاف کوچکی با آب منطقهای خراسان رضوی داریم که طرح را تحتالشعاع قرار میدهد. قرار است تا در روزهای آینده در جلسهای این مشکلات حلوفصل و طرح برای تأیید و تصویب نهایی به کمیسیون ماده ۵ ارسال شود. فرایند تصویب طرح تفصیلی وکیلآباد در این کمیسیون بیشتر از یک ماه طول نخواهد کشید