گزارش اختصاصی نوین شهرساز: زهرا خادم، متأسفانه، بعد از انقلاب تا کنون ۶ برنامه تهیه و قدرت تحقق آنها تنها۳۰% بوده است ، در مورد برنامه توسعه هفتم، با توجه به اینکه دولت فعلی با بیشترین مسائل و موانع جهانی و داخلی پیش روست عملا هیچگونه نگاه دقیق و تخصصی به آن نشده است.همچنین یکی از عواملی که ارتقاء قدرت و تحقق برنامه این است که برنامه کلان با توجه به نگاه ویژه برای آینده کشور ، می بایست در جهت بالا بردن راندمان برنامه توسعه هفتم ،برنامه های گذشته در قالبهای مختلف را بررسی شود و این درحالیست که عدم توجه به این مسائل باعث شده است که حلقه اتصال دهنده طرح های گذشته با برنامه جدید کاملا قطع گردیده و همچنین استقلال دستگاه ها و تعریف اهداف مستقل سازمانی به جای اهداف مشترک در پی استحلال چشم اندازه برنامه هفتم توسعه باعث ایجاد تضاد منافع برای هر سازمان یا دستگاه می شود.
پذیرفتن این مسئله که رسیدن به توسعه و پیشرفت، امری تقلیدی نیست و میبایست راهکار و راهحلهایی خلاق باتوجهبه شرایط خاص کشور جهت توسعه اتخاذ نمود.
چند سؤال پیش میآید که اگر قرار نیست برنامهای محقق شود اساساً چرا برنامهها تدوین میشوند؟ عمدهترین مشکل در برنامه توسعه هفتم کلینگری به برنامه میباشد؟ همچنین در برنامه توسعه هفتم تا چه اندازه به علم روز و فن آوریهای جدید در پی حصول به اهداف برنامهریزیشده توجه شده است؟
در اینجا مواردی که بیشترین و مهمترین مبحث این برنامه از حیث توجه میباشد و متأسفانه نادیده گرفته شده بررسی کردهایم.
آموزش
ازآنجاییکه مقوله علم و فناوری بهمثابه مغز و قلب یک کشور میباشد در این حوزه نگاه بسیار شکسته و ناکارآمد است. بهعنوان نمونه ازآنجاییکه دانشگاه آزاد اسلامی حدود ۵۵% سهم آموزش را به خود اختصاص داده درحالیکه در این برنامه کلاً نادیده گرفته میشود و هیچ برنامهای برای نظارت و ارتقاء علمی دانشگاه نداشته ایم.
کار و رفاه اجتماعی
در این فصل این حد پرداختن و توجهکردن به کارفرما و سرمایهدار در بخشهای خصوصی که از مهمترین بخشهای کلیدی جامعه است لازم است ولی عدم برنامه نظارتی دقیق عملاً باعث تورم و مشکلات بزرگتر آتی خواهد شد .
بهعنوانمثال در ماده ۱۵ این بخش به کارفرما این اجازه داده می شود که نیروی استخدامی که با عنوان کارآموزی به مدت ۳سال با نصف حداقل حقوق مصوب شورای عالی کار مشغول بکار شود و کارفرما اجازه پرداخت نصف سنوات و بیمه را به صورت دلخواه را دارد، حق فسخ یک طرفه را هم داشته باشد!!! در صورتی که باید در پایان کارآموزی به عنوان نیروی متخصص استخدام دائم گردد.
مالیات
افزایش مالیات باارزش افزوده میباشد که نرخ ۹% از سال دوم ۱۰% و پس از آن نیز هرسال یک واحد تا سقف ۱۳% به مالیات اضافه خواهد شد.
مسئله موردتوجه در برنامه هفتم توسعه این میباشد که تمامی ۲۴ فصل مستلزم جامعهای بهدور از هرگونه تنش و تورم داخلی و خارجی میباشد که باتوجهبه مناسبات ایران و جهان و تأثیرات متقابل این مهم دچار نقص میباشد و قابلیت اجرایی نخواهد داشت.