بزرگترین مرجع تولید محتوای شهرسازی کشور.اخبار ، منابع تخصصی شهرسازی و معماری

بزرگترین مرجع تولید محتوای شهرسازی کشور.اخبار ، منابع تخصصی شهرسازی و معماری
بزرگترین مرجع تولید محتوای شهرسازی کشور.اخبار ، منابع تخصصی شهرسازی و معماری
تاریخ : یکشنبه, ۱۸ شهریور , ۱۴۰۳ Sunday, 8 September , 2024

اخبار ویژه

آب انبار چاله خشتی پیشوای ورامین؛ غرق در رطوبت، به سوی فرونشست حمایت متخصصان شهرسازی از تصدی وزارت راه و شهرسازی توسط خانم فرزانه صادق مالواجرد بافت تاریخی شیراز؛ رو به تخریب و نابودی، حتی پس از ثبت ملی «روایت دوم» بافت تاریخی تهران؛ قربانی توسعه‌های نافرجام «روایت دوم» ادامه تخریب بافت تاریخی و ارزشمند ابرکوه فعالیت «دوچرخه‌های اشتراکی» در شهرداری تهران جانمایی ایستگاه‌های شارژ اتوبوس و تاکسی برقی با کمک سامانه اطلاعات مکانی آخرین وضعیت پایه پل میرداماد تهران محل آرامستان جدید تهران نهایی شد ️پیشرفت ۷۵ درصدی پروژه‌های شهرداری تهران در سال ۱۴۰۲ اعلام جزئیات جدید از سه طبقه کردن میدان ونک شهرداری باید حامی محیط زیست باشد الزام به تقویت ساختار HSE در شهرداری ها کارزار ابلاغ و اجرای کلیه صلاحیت‌های رشته شهرسازی موضوع روز شهرسازان ایران مصاحبه اختصاصی با «دکتر شیوا آراسته» درباره پارک قیطریه تشریح اهداف و برنامه درآمدی سال ۱۴۰۳ مناطق ۲۲ گانه تهران رفع آبگرفتگی معابر در ۱۰ نقطه شهرکرد بهره‌برداری از ۲ پروژه راهگشای عمرانی در بزرگراه آزادگان تهران پلمب ٤ مرکز غیرمجاز تفکیک و جمع‌آوری پسماند خشک در تهران سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در مصلی امام خمینی(ره) برگزار می‌شود

0

بررسی جایگاه و موقعیت های شغلی رشته شهرسازی در مراسم روز جهانی شهرساز

  • کد خبر : 14023
  • 15 نوامبر 2023 - 21:57
بررسی جایگاه و موقعیت های شغلی رشته شهرسازی در مراسم روز جهانی شهرساز
معرفی رشته شهرسازی، جایگاه و موقعیت های شغلی آن در مراسم روز جهانی شهرسازی در دانشگاه معماری و هنر پارس با حضور بزرگان و اساتید شهرسازی

به گزارش پایگاه خبری نوین شهرساز، مراسمی به مناسبت گرامیداشت روز جهانی شهرساز در تاریخ ۱۸ آبان ماه ۱۴۰۲ با موضوعیت معرفی رشته شهرسازی، جایگاه و موقعیت های شغلی آن در ایران با حضور پروفسور محمود گلابچی صاحب کرسی یونسکو در معماری اسلامی و بنیانگذار دانشگاه معماری و هنر پارس، دکتر محمدسعید ایزدی مدیرگروه معماری مسکن دانشگاه پارس، مهندس علیرضا قهاری ریاست انجمن مفاخر معماری ایران و مدیرگروه شهرسازی دانشگاه پارس، مهندس فرشاد شریعت­ پور پژوهشگر دکتری شهرسازی دانشگاه هنر تهران، مهندس سید محمدرضا لاجوردی بنیانگذار گروه شهرسازی و معماری فیدار، مهندس سامان سبزه ئی مدیرگروه هنر و معماری جهاد دانشگاهی همدان، مهندس میلاد مبارکی نوین ریاست مجموعه نوین شهرساز، مهندس امیرشاطر کاظمی مدرس نرم افزارهای شهرسازی و معماری و مهندس رسول طباطبایی سردبیر فصلنامه شهرسازی و معماری الفبای شهر در دانشگاه برگزار شد.

دکتر محمدسعید ایزدی، مدیرگروه معماری مسکن دانشگاه پارس در روز جهانی شهرساز به شعار “جهانی بیندیشیم، اما محلی عمل کنیم” اشاره داشتند و تاکید کردند که این پروژه های کوچک مقیاس است که پروژه های بزرگ مقیاس را تشکیل می دهند. ایشان در ادامه سخنرانی به سه موضوع پرداختند.

موضوع اول: شهرسازی تاکتیکی؛ راهی برای مشارکت شهروندان در طراحی شهر، ایشان به شهرسازی دست ساز ” از مدل ابتکاری جامعه تا مدل مشارکتی ” تاکید کردند. دکتر ایزدی در بیانات خود به چند نمونه محله در شهرری، بندرعباس، شیراز و … اشاره کردند که خود شهروندان با مشارکت به طراحی محلات اقدام کرده اند. ایشان در ادامه جریان مردم محوری را مطرح کردند.

موضوع دوم: زیرساخت های سبز، یکی دیگر از سیاست های مطرح شده در زمینه این اندیشه جهانی است. ایشان به حضور عرصه های طبیعی در همپیوندی با عرصه های مصنوعی اشاره داشتند و خاطر نشان شدند که شهرهای ما در گذشته از چنین همپیوندی برخوردار بوده اند اما متاسفانه در طول این جریان شهرنشینی در چند دهه اخیر هر روز از میزان توجه به زیرساخت های سبز کمرنگ و کمتر شده است. در انتها به این نکته اشاره داشتند که شهرسازی پایدار در گرو زیرساخت های سبز است.

موضوع سوم: زیرساخت های فرهنگی، دکتر ایزدی به این موضوع اشاره کردند که شاید، امروزه شهرها دیگر به ساختمان هایشان معروف نباشند بلکه با کالای فرهنگی و زیرساخت فرهنگی آن شهر شناخت می شوند، بنابراین از طریق ساختمان های فرهنگی می توان فرهنگ را وارد عرصه های شهری کنیم چرا که فرهنگ نقش بسزایی در هویت شهر وکیفیت زندگی دارد. مثلا میدان شهرداری شهر رشت، محلی برای بروز رخدادادهای فرهنگی است. شهر رشت هم اکنون بخاطر داشتن چنین مرکز فرهنگی به یک مقصد تبدیل شده است.

ایشان در پایان این نکته را ذکر کردند که شهرسازان بعد از فارغ التحصیلی جذب یکی از سه تا ارگان های؛ بخش خصوصی و مهندسین مشاور- شهرداری ها و مدیریت شهری یا دستگاه های دولتی می شوند که به نظر می آید یک خلاء از حضور متخصصین در نهادها وجود دارد. امروزه نهادهایی در حال شکل گرفتن است، همچون نهاد تسهیل گر (نهادی بین مردم و مدیریت شهری)، نهاد توسعه گر (نهادی بین مدیریت شهری و دولت) موضوعی که به نظر می رسد و باید به آن توجه کرد، به حضور برنامه ریزان در دستگاه های دولتی و شهرداری نیست بلکه حضور برنامه ریزان در نهادها است.

سپس مهندس قهاری، مدیرگروه شهرسازی دانشگاه پارس اظهار داشتند: که روز شهرسازی برای شهرسازان نیست و بیان کردند که روز شهرسازی چگونه و برای چه به وجود آمده است؟ وی در پاسخ به این سوال گفتند روز شهرساز به دلیل عدم توجه به شهرها و شهرسازی تعیین شده است و گرنه شهرساز هر روزش شهرساز است. حال سوال دیگری مطرح می شود که چرا شهرهای ما قابل زیست نیستند؟ چه کسی یا کسانی باید به این سوال پاسخ دهند؟

ایشان اشاره کردند ممکن است شهرسازان بگویند من یکی از عوامل هستم یا در شکل گرفتن آن ها نقش و دخالتی نداشتم شاید سایرین این خیابان ها و بزرگراه ها و … به وجود آورده اند.

ایشان در ادامه به این نکته اشاره کردند که ما فارغ التحصیلان این رشته مطالبی که غربی های در حوزه شهرسازی گفته اند یاد گرفته ایم و اولین کتاب هایی که در این زمینه مطالعه کرده ایم ترجمه شده نویسندگان اروپایی و آمریکایی بوده است و این آموزش ها نیز به دانشجویان منتقل شده است. بنابراین اگر شهرهای ما در وضعیت نامناسب قرار دارند بدلیل ضعف در آموزش های دانشگاهی است و خیلی بدنبال مسائل دیگر نباشید، لذا آموزش مشکل دارد و این آموزش ها برای دهه ها قبل است و به ما دیکته شده است که اکنون شاهد وضعیت نامناسب شهرها هستیم. بنابرای وزرات علوم و فناوری می داند که جوامع بشری در حال تغییر است، اگر چه، هر چند سال متن منابع درسی تغییر می کند اما در چه منابع آموزشی از عدالت زیستی، عدالت اقلیمی و برابری جنسیتی حرفی زده شده است.

مهندس قهاری تاکید کردند که شهرسازی دانشی است که مهمترین دانش در زمینه زیست کره و بشریت است و معتقدند که روز شهرساز برای شهرسازان نیست، بلکه این روز متعلق به میلیاردها انشان شهرنشین است و آن ها از شما سوال می پرسند که چه دست آوردی داشته اید. ایشان در پایان اشاره کردند که باید به چند مقوله باید توجه شود، ابتدا باید اساس آموزش عوض شود. اساساً این مباحثی که ما در رشته شهرسازی می خوانیم برای دهه های قبل است، لذا از همین امروز باید به آینده توجه کنیم.

در ادامه سخنرانی ها پروفسور محمود گلابچی، بنیانگذار دانشگاه معماری و هنر پارس، ضمن تبریک روز شهرساز، اشاره کردند که ۸ نوامبر در تاریخ شهرسازی جهان، به پیشنهاد استاد کارلس ماریا دلا پائلرا به عنوان روز جهانی شهرسازی از سال ۱۹۳۵ مطرح شد و در جهان پذیرفته شده است. ایشان در ادامه اهداف روز جهانی شهرسازی مطرح کردند:

  • شناخت این رشته در جامعه
  • تشویق و ترغیب انسان ها برای حمایت از این تخصص و به کارگیری دانش آن در جوامع است
  • هدف سومی که از روز جهانی شهرسازی مطرح شده است در واقع تبیین نقش شهرسازی در ارتقاء جوامع جهانی است.

سخنران دیگر همایش، سردبیر فصلنامه شهرسازی و معماری الفبای، مهندس رسول طباطبایی بود که در سخنرانی خود با اعلام دانش­پذیر بودن به جای سخنران برای ایشان زیبنده تر است، ایشان در ادامه سوال «آیا من شهرسازم؟» را مطرح و به دنبال تعریفی صحیح از شهرسازی که به دو صورت شهرسازان و شهرسازی دانشگاهی بودند که شهرسازان را با قدمتی طولانی و کارشناسان شهرسازی در ایران را با قدمتی ۲۴ ساله دانستند، نکته مهم در قسمت شهرسازان عدم برنامه ریزی و طراحی و مدیریت شهری دانسته و اعتقاد داشتند در حال حاضر برنامه ریزی ها بر اساس اطلاعات غیر قابل استناد و قدیمی و بر اساس نیاز و چالش ­ها و مشکلات شهری می باشد. در ادامه ایشان مدرک دانشگاهی مدیران شهری چهار کشور امریکا، فرانسه، آلمان و انگلستان را در سال ۲۰۲۳ مقایسه و به این نتیجه رسیدند که تحصیلات و مدرک دانشگاه تاثیر کمتری نسبت به مهارت مدیریتی این افراد داشته است و دانشگاه‌ها با ارائه رشته هایی کاربردی و ایجاد جایگاهی شغلی برای آن رشته ها مدیریت شهری را ملزم به استفاده از شهرساز متخصص در امر برنامه ریزی و توسعه پایدار شهری می نماید. وی در پایان تاکید کردند « برای تغییرات نیاز به ایده های اولیه است» و ایده « تغییرات ساختاری» در حوزه آموزش، مدیریت، تصمیم سازی و اجرا راهکار برون رفت از این اوضاع شهر شهرسازی ایران دانستند.

سخنران بعدی همایش، رییس مجموعه نوین شهرساز، مهندس میلاد مبارکی نوین بود که در این همایش به بررسی جایگاه رشته شهرسازی در دانشگاه ها و آزمون های مختلف پرداختند. ابتدا به بررسی سر فصل­ های رشته شهرسازی در دانشگاه­های مطرح دنیا چون نیویورک، هاوارد و برکلی در مقایسه با ایران پرداختند و بیان کردند که در این دانشگاه ها از منابع درسی کاربردی و مرتبط با شهرسازی تدریس می شود. ایشان به این نکته اشاره کردند که خروجی این دانشگاه ها، مهندسان شهرساز فقط دارای مدرک تحصیلی نیست بلکه مهندسان شهرسازی است که مهارت لازم برای ورود به عرصه بازار کار را دارند در حالیکه خروجی دانشگاه های ایران فارغ التحصیلانی است که متاسفانه مهارت لازم را برای ورود به بازار کار را ندارند.

مهندس مبارکی نوین در ادامه به وضعیت رشته شهرسازی در آزمون های استخدامی کشور پرداختند. در آزمون استخدامی دستگاه ­های اجرایی کشور ۱۴۰۲ خبری از رشته شهرسازی نبود، وزرات راه و شهرسازی کشور رشته هایی چون معارف اسلامی، حسابداری و … پذیرش کردند در حالیکه حتی یک جایگاه برای این رشته وجود نداشت. ایشان در میان سخنان خود به آزمون ورود به حرفه نظام مهندسی نیز اشاره کردند، که حتی در این آزمون فارغ التحصیلان رشته کارشناسی ارشد معماری و عمران می توانند در آزمون نظام مهندسی شهرسازی شرکت کنند، حال این سوال پیش می آید که چرا کارشناس ارشد شهرسازی حق شرکت در آزمون نظام مهندسی سایر رشته ها را ندارند؟ آن ها در پاسخ به این سوال می گویند که شهرسازان حق صلاحیت در معماری و عمران را ندارند واقعا تاسف دارد که چگونه آن ها حق صلاحیت در شهرسازی را دارند.

مهندس مبارکی نوین در پایان به بررسی آزمون اخیر کارشناس رسمی دادگستری پرداختند که همه رشته ها می توانستند در آن شرکت کنند اما شهرسازان حق شرکت در این آزمون را نداشتند، ایشان تاکید کردند که دلیل این همه اتفاقات در رشته شهرسازی را نداشتن متولی دلسوز برای شهرسازی دانستند.

در بخش بعدی این همایش، مهندس سامان سبزه ئی (مدیرگروه هنر و معماری جهاد دانشگاهی همدان) و امیرشاطر کاظمی (مدرس نرم افزارهای شهرسازی و معماری) به توضیحاتی در حوزه ذهنیت مهندس شهرساز موفق پرداختند.

در ابتدای سخنرانی مهندس سبزه ئی به بررسی ماهیت وجودی یک شهرساز و همچنین  اندیشه های زرد و کلیشه ها بر سر راه شهرسازان پرداخته شد و سپس با بررسی بازار کار تخصصی و فضاهای اشتغال هر شهرساز مهارت های ۹ گانه ای برای هر شهرساز برشمرده شد.

۱.مهارت علمی و مبانی نظری ۲. مهارت زبان ۳.مهارت حل مسئله ۴.مهارت مذاکره و بحث ۵.مهارت کار گروهی ۶.مهارت نرم افزاری ۷.مهارت هوش مصنوعی ۸. مهارت اتصال به پایگاه های داده و بروز بودن ۹.مهارت برند سازی

در ادامه مهندس امیر شاطر کاظمی در حوزه مهارت نرم افزاری به معرفی و دسته بندی نرم افزارهای کاربردی رشته پرداخت و با توجه به ۶ بخش اصلی نرم افزارهای پرکاربردی هر قسمت را معرفی نمود .

دسته بندی های نرم افزار ها

۱.نرم افزارهای ترسیم ۲ بعدی ۲.نرم افزارهای گزارش نویسی و تحلیلی ۳.نرم افزار ترسیم ۳ بعدی ۴.نرم افزارهای پرزانته ۵.نرم افزارهای انیمیشن و رندرینگ ۶.نرم افزارهای تخصصی رشته

بعد از دسته بندی و معرفی نرم افزارهای هر حوزه به بررسی باورهای اشتباه آموزش نرم افزار پرداخته شد و با توجه به بازار کار نحوه اولویت بندی یادگیری نرم افزارها مشخص گردید. وی در پایان تاکید کرد که برای افزایش کیفیت ارائه پروژه ها در حال حاضر از ترکیب نرم افزارها استفاده می شود.

بعد از حوزه کار با نرم افزار ، مهندس سبزه ئی در حوزه هوش مصنوعی و نحوه شکل گیری آن و انواع هوش مصنوعی و کاربرد های آن در شهرسازی در حوزه های تولید عکس و فیلم تخصصی و پرزانته، هوش مصنوعی تولید متن و محتوا، هوش مصنوعی الگوریتم ساز، هوش مصنوعی تحلیل محتوا و پژوهش با بررسی نمونه ­های هر یک با تکیه بر پروژه های کار شده شخصی  پرداخت.

در این همایش مهندس محمدرضا لاجوردی، بنیانگذار گروه شهرسازی و معماری فیدار به معرفی نرم افزار تویین موشن و قابلیت های آن پرداختند. ایشان در ادامه به ویژگی های تویین موشن اشاره کردند که این نرم افزار از نورپردازی فوق العاده و خروجی های واقع گرایانه ای برخوردار است و در کوتاهترین زمان می توان انیمیشن های شهری به سبک برادران اسکات را طراحی و ساخت، حتی به راحتی در فضای آن می توان قدم زد، البته این نکته حائز اهمیت است که تویین موشن در زمینه شبیه سازی محصول، شبیه سازی معماری، شبیه سازی محیط شهری و شبیه سازی محیط شهری بزرگ مقیاس به کار گرفته می شود بنابراین فقط برای شهرسازی کاربرد ندارد. ایشان در پایان ذکر کردند که این نرم افزار در مقایسه با رقیب هایش به سیستم های خیلی با قابلیت خیلی قوی نیاز ندارد و براحتی روی سیستم های متوسط هم پاسخگو است.

در پایان این همایش مهندس فرشاد شریعت­ پور پژوهشگر دکتری شهرسازی دانشگاه هنر تهران، به معرفی نرم افزار سیتی انجین و قابلیت های آن پرداختند. ایشان به این نکته اشاره کردند این نرم افزار زبان برنامه‌نویسی منحصربه‌فردی دارد، در ضمن برای شهرسازان، معماران، بازی‌سازان و همچنین علاقه‌مندان به حوزه گرافیک کامپیوتری، انیمیشن‌سازان و فیلم‌سازان بسیار کاربردی می‌باشد.

مهندس شریعت پور در ادامه به یادگیری ابزارهای کاربردی سیتی انجین برای استفاده در پروژه‌های شهری، رابط کاربری و مدیریت لایه‌ها در طراحی پروژه، نحوه کنترل پروژه مثل کنترل ارتفاعی ساختمان‌ها، کنترل توسعه شبکه خیابان و کنترل نوع کاربری ساختمان با استفاده از تصاویر رنگی، مفاهیم مربوط به بلوک ( ایجاد الگوریتم‌های تقسیم بلوک جهت ایجاد بلوک‌های هوشمند و انعطاف‌پذیر)، شبکه خیابان (مفهوم گراف، الگوریتم‌های تولید و توسعه شبکه خیابان به صورت اتوماتیک)، انواع مدل و مدل‌های ایستا و پویا، آموزش وارد کردن لایه‌های GIS به همراه جداول توصیفی و استفاده کردن از اطلاعات توصیفی در جهت تولید نقشه‌های سه بعدی، ایجاد انواع حجم ساختمان‌ها به وسیله زبان برنامه‌نویسی، محاسبه مساحت و سطح اشغال به همراه گزارش‌گیری هوشمند، طراحی نما و جداره شهری با استفاده از ابزار نمای هوشمند، طراحی، مدلسازی و شبیه‌سازی ۵ پروژه در مقیاس‌های گوناگون و تولید انیمیشن‌های شهری جهت ارائه متفاوت پروژه‌ها اشاره داشتند.

مهندس شریعت پور در پایان به معرفی کتاب هوش مصنوعی در برنامه‌ریزی و طراحی شهری: فناوری ها، پیاده سازی و اثرات (۱۴۰۱) انتشارات دانشگاه هنر تهران که توسط خودشان ترجمه شده است، پرداختند. ایشان در پایان اشاره کردند که این کتاب شامل چهارفصل: مبانی نظری، ابزارها و تکنیک های هوش مصنوعی، هوش مصنوعی در تحقیقات مقیاس شهری و نمونه های موردی در برنامه ریزی و طراحی شهری می باشد و به توضیحات مختصری پرداختند.

در مراسم روز جهانی شهرسازی از برگزیدگان مسابقه شهر دوست داشتنی من با اهداء جوایز تحلیل شد.

در پایان این مراسم از مسئولان برگزار کننده و تمامی شرکت کنندگان، تقدیر و تشکر به عمل آمد.

لینک کوتاه : https://novinshahrsaz.ir/?p=14023

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.