بزرگترین مرجع تولید محتوای شهرسازی کشور.اخبار ، منابع تخصصی شهرسازی و معماری

بزرگترین مرجع تولید محتوای شهرسازی کشور.اخبار ، منابع تخصصی شهرسازی و معماری
بزرگترین مرجع تولید محتوای شهرسازی کشور.اخبار ، منابع تخصصی شهرسازی و معماری
تاریخ : پنج شنبه, ۱۱ خرداد , ۱۴۰۲ Thursday, 1 June , 2023

اخبار ویژه

اطلاع رسانی در حوزه نهضت مسکن ملی جهت ترغیب مردم تمدید ثبت نام مصاحبه دکتری دانشگاه آزاد ۱۴۰۲ شروع مجدد تخریب ها در بافت تاریخی شیراز برنامه ریزی شهرداری برای ورود اتوبوس‌های جدید به پایتخت باغ‌های سیمانی پایتخت احداث ۲۸ مجموعه پارکینگ عمومی در دستور کار شهرداری تهران تکذیب شایعات مطروحه درباره علت استعفای رییس مرکز حقوقی شهرداری/ پیگیری از طریق مراجع قضایی برگزاری کنفرانس بین المللی مقابله با پدیده گرد و غبار با حضور نمایندگان سازمان ملل نوسازی مخازن زباله در شهر تهران ورود دستگاه قضایی و پلیس برای رفع سد معبر دستفروشان تئاتر شهر جانشین احتمالی شهردار قم کیست؟ آغازثبت‌نام مصاحبه داوطلبان دکتری بدون آزمون استعداد درخشان دانشگاه آزاد ۱۴۰۲ فرصت یک‌ ماهه به شهرداری‌ها برای معرفی محلات مشمول بسته‌های تشویقی شهرسازانه تخریب سنگ‌فرش‌های گران‌قیمت خیابان ۱۷ شهریور توسط شهرداری منطقه ۱۲ برداشت آب‌های زیرزمینی مهم‌ترین عامل فرونشست زمین افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد آزمون‌ نظام مهندسی ۳ نوبت در سال برگزار می‌شود  حکم بدوی پرونده شهرداری ارومیه صادر شد! ساختمان های ناایمنی که به دستورات قضایی توجه نمی کنند در انتظار تعطیلی، پلمب و تخریب باشند. ثبت رایگان قرارداد اجاره و کد رهگیری مسکن

آزمون کارشناسی ارشد طراحی شهری

معرفی رشته شهرسازی

رشته شهرسازی از سال ۱۳۷۸ به عنوان یک رشته مستقل در میان رشته‌های دانشگاهی مقطع کارشناسی کنکور ریاضی- فیزیک تأسیس شد. پیش از آن پذیرش دانشجو در رشته برنامه ریزی شهری تنها در مقطع کارشناسی ارشد با تغییر رشته از رشته معماری صورت می‌پذیرفت. این رشته به منظور ایجاد حلقه واصل رشته‌های عمران، معماری، اقتصاد، جامعه شناسی و تمام علوم مرتبط به مسائل شهری ایجاد گردید و در واقع پرکننده فضای خالی سیاستگزاری و هماهنگی علوم فنی و انسانی در پروژه های شهری می‌باشد. دانش آموختگان رشته شهرسازی و خصوصاً کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری و طراحی شهری، توانایی طراحی سکونتگاه ها و تهیه و ارزیابی طرح ها و برنامه‌های شهری در قالب طرح های جامع شهری، طرح های تفصیلی، انواع طرح های جزئیات شهری، طرح های آماده سازی زمین و خلاصه تمام طرح های مربوط به سکونتگاه های انسانی را خواهند داشت. علاوه بر این تهیه و ارزیابی طرح های کلان منطقه‌ای و ملی مانند طرح آمایش سرزمین، طرح کالبدی ملی و طرح های منطقه ای، استانی و سکونتگاه های روستایی از توانایی های دانش آموخته رشته شهرسازی خصوصاً در مقطع کارشناسی ارشد می‌باشد.

بازار کار رشته شهرسازی

کشور ما برای‌ توسعه‌ شهری‌ و منطقه‌ای‌ نیاز به حداقل‌ ۵۰ هزار برنامه ‌ریزشهری‌ و منطقه‌ای‌ دارد؛ یعنی اگر ما بخواهیم‌ به‌ قافله‌ توسعه‌ جهانی‌ نزدیک‌ شویم‌ باید بحث‌ برنامه‌ریزی‌ را باور داشته‌ و در این‌ زمینه‌ سرمایه‌گذاری‌ نماییم‌ تا بتوانیم‌ مثل‌ کشور کره‌ با استفاده‌ از منابع‌ برنامه‌ریزی‌، عقب‌ماندگی‌ خود را جبران‌ کنیم‌. اما متأسفانه‌ در حال‌ حاضر توانایی‌های‌ متخصصان‌ این‌ رشته‌ در فرهنگ‌ عمومی‌ جامعه‌ شناخته‌ شده‌ نیست‌ و مسئولان‌ بین‌ معماری‌ و شهرسازی‌ تمایزی‌ قائل‌ نمی‌شوند. در حالی‌ که‌ دانش‌ معماران‌ در حد بنا است‌ و آنها در مقیاس‌ کلان‌ مداخله‌ نمی‌کنند؛ یعنی‌ یک‌ شهر یا یک‌ منطقه‌ را با تمامی‌ ویژگی‌ها و خصوصیات‌ اجتماعی‌، انسانی‌، اقتصادی‌، فرهنگی‌ و فیزیکی‌ آن‌ مطالعه‌ نمی‌کنند و به‌ همین‌ دلیل‌ نمی‌توانند در برنامه‌ریزی‌ یا طراحی‌ شهری‌ موفق‌ باشند.بنابراین باتوجه به شرایط فعلی اشتغال در سطح کشور، رشته شهرسازی نیز به مانند دیگر رشته های مهندسی با کاهش شدید اشتغال مواجه شده است.اما قطعاً در آینده نزدیک جهت توسعۀ کشور رشته شهرسازی یکی از پرکارترین رشته ها خواهد بود.

گرایش های (زیرشاخه ها) کارشناسی ارشد شهرسازی

در مقطع کارشناسی ارشد، انتخاب گرایش های رشته شهرسازی در کنکور هنر صورت می پذیرد که به دو رشته “طراحی شهری” و “برنامه ریزی شهری و منطقه ای و مدیریت شهری” تقسیم می شود. از سال ۱۳۹۱ رشته “برنامه ریزی شهری و منطقه‌ای” به سه گرایش “برنامه ریزی شهری”، “برنامه ریزی منطقه‌ای” و “مدیریت شهری” تقسیم گردیده است که البته هر سه گرایش دارای یک کد و آزمون(مرحله اول و دوم) مشترک بوده و تنها در زمان انتخاب رشته به صورت سه گزینه مطرح می‌گردند.

در جدول زیر گرایش های (زیرشاخه ها) کارشناسی ارشد و دکتری شهرسازی را مشاهده می کنیم

آشنایی با گرایش طراحی شهری

۱-گرایش طراحی شهری

طراحی شهری به عنوان یک تخصص حرفه ای و یک رشته آکادمیک طی دو دهه اخیر تقریباً در همه جا از اهمیت زیادی برخوردار بوده است.این امر از یک طرف به دلیل حاد شدن مسائل گوناگون شهرها و تنزل کیفیت آنها و طرف دیگر تلاش طراحان شهری برای فعال تر و غنی تر کردن دانش آن به منظور پاسخگویی موثر تر به نیازهای روزافزون جوامع نکوی در ارتباط با محیط های انسان ساخت می باشد.در کشورها ما علی رغم نیاز شدیدی که در شرایط کنونی به خدمات این حرفه در مقیاس ها ، زمینه ها و برای اهداف گوناگون احساس می شود.متاسفانه حرفه طراحی شهری نتوانسته جایگاه موقعیت و هویت مناسب خود را بیابد که نتیجه مشخص آن عدم موفقیت پروژه های مختلفی است که تحت عنوان طراحی شهری طی حدود چهل سال گذشته در کشور به اجرا درآمده است.بدون شک بخش مهمی از این عدم موفقیت مرهون برنامه آموزشی طراحی شهری است.به این معنی که آموزش طراحی شهری نتوانسته با ارائه برنامه ای مناسب طراحان شهری حرفه ای متخصص، با شاستگی لازم ، تربیت نماید.در مجموع میتوان گفت هنوز جایگاه مهم طراحی شهری با رشته معماری اشتباه گرفته می شود که همین امر ضربه ای بزرگ به پیکره این رشته می‌باشد.

 

۲-گرایش برنامه ریزی شهری : 

هدف برنامه ریزی شهری، کنترل با قاعده و هدفمند رشد سکونتگاه های انسانی در جهت پیشرفت آنها و تأمین امنیت و رضایتمندی ساکنان در قالب تهیه و ارزیابی طرح ها و برنامه های شهری می باشد. این رشته نیاز به مطالعه، کارهای گروهی و میدانی گسترده و قدرت تحلیل بالا دارد. دانش آموختگان کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری توانایی لازم برای تهیه طرح های توسعه شهری مانند طرح های جامع شهری، طرح های تفصیلی ، طرح های آماده سازی زمین و طرح های مربوط به بافت های فرسوده شهری،طرح های موضعی-موضوعی و اسکان های غیر رسمی را در طول مدت تحصیل کسب خواهند کرد و به همین دلیل رابط مناسبی بین سایر رشته های فنی و اقتصادی و جامعه شناسی در پروژه های مرتبط با مسائل شهری می باشند. به جرأت می توان گفت دانش آموختگان برنامه ریزی شهری نسبت به دیگر گرایش ها، به دلیل نیاز روز جامعه، چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی از جایگاه نسبتاً بهتری در بازار کار برخوردارند.

 

۳-گرایش برنامه ریزی منطقه ای

برنامه ریزی منطقه ای به منظور تعادل بخشی یک سرزمین در برخورداری از سیاست های توسعه ملی انجام می گردد. برنامه ریزی منطقه  ای به این مفهوم است که چگونه می ‌توان برای یک منطقه که ممکن است شامل چند شهر بزرگ و یا چند استان و حتی چند روستا باشد، برنامه ریزی داشت تا در سطح ملی و جهانی به برتری های نسبی آن منطقه نائل شد و همچنین از توازن در پیشرفت و رشد آن منطقه به صورت همگن بهره مند گردید. علاقمندی دانشجویان شهرسازی به مسائل مدل سازی، اقتصادی و زیست محیطی علاوه بر قدرت تحلیل بالا، در گرایش برنامه ریزی منطقه ای کاملاً پوشش داده خواهد شد. کمبود دانش آموخته کارشناسی ارشد برنامه ریزی منطقه ای در سازمان های دولتی مربوطه سبب شده تا به شدت نیاز به متخصصان این فن احساس گردد و به همین دلیل این گرایش نیز طرفداران زیادی را به خود جذب می کند.همچنین به دلیل نزدیک بالا به رشته هایی چون آمایش سرزمین، چشم انداز بسیار مناسبی برای این رشته می‌توان پیش بینی کرد.

۴-گرایش مدیریت شهری

می توان از مدیریت شهری به عنوان علم اداره شهر نام برد. دانشجویان این گرایش بهتر است علاوه بر مطالعه و پژوهش در ارتباط با ویژگی ها و معضلات سکونتگاه‌های شهری، توانایی ایجاد ارتباط چند جانبه بین علوم شهری و مدیریت امکانات و نیازمندی ها را مبتنی بر ساختارهای سیاسی و اقتصادی و فرهنگی در خود پرورش دهند. وظایف دانش آموختگان کارشناسی ارشد مدیریت شهری را می توان ارائه راه حل برای مسائلی مانند چگونگی گسترش آینده شهر، احداث مراکز عمومی با کارکردهای تفریحی فرهنگی و ورزشی، تأمین خدمات عمومی، ساختن خیابان ها و کوچه ها و آنچه وظیفه هر مدیری به شمار می آید، دانست. جهت دهی فعالیت‌های شهری و ترسیم چشم انداز شهر در راستای دستیابی به توسعه پایدار از جمله مهمترین وظایف مدیران شهری به شمار می‌رود. این گرایش نیز به تازگی به دلیل نیاز فراوان جامعه و احساس کمبود آن در برنامه های شهری ایجاد گردیده اما متاسفانه به دلایل مختلف هنوز تکلیف خود را شهرسازی مشخص نکرده و هیچ شغلی در کشور برای مدیریت شهری تعیین نشده است. تعریف این رشته در ایران دقیقاً عکس تعریف آن در کشور های پیشرفته دنیاست همین دلایل باعث شده است که از استقبال چشمگیری در میان داوطلبان و دستگاه های اجرایی در جذب دانش آموختگان کارشناسی ارشد مدیریت شهری برخوردار نشود و قبولی در این رشته چندان کار سختی نباشد.

 

ظرفیت دانشگاه های سراسری در سال ۹۹

ظرفیت پذیرش ارشد شهرسازی 99

شرح آزمون کارشناسی ارشد طراحی شهری

داوطلبان ابتدا در خردادماه همراه دیگر رشته ها در آزمون مرحله اول (تستی) شرکت می کنند ، تقریبا پس از ۱ ماه نتایج  اولیه این آزمون (رتبه و نمره) اعلام می‌گردد داوطلبان در فرصت تعیین شده اقدام به انتخاب رشته محل کرده و منتظر مانده تا سازمان سنجش زمان شرکت در آزمون مرحله دوم را مشخص کند(تقریبا ۲ ماه بعداز اعلام نتایج اولیه) بعداز شرکت در آزمون مرحله دوم که در تهران برگزار می شود باید تا اواسط شهریور ماه صبر کنند تا نتایج نهایی و نمره کل(مجموع مرحله اول و دوم) توسط سازمان سنجش منتشر شود.

 

 

...........آزمون مرحله اول...........

آزمون کارشناسی ارشد طراحی شهری

...........آزمون مرحله دوم (عملی)...........

اسکیس طراحی شهری

نکته مهم

نکته مهم :لازم به توضیح است که نمره آزمون مرحله دوم ( اسکیس طراحی شهری) فقط برای رشته محل های روزانه و شبانه محاسبه می شود. بنابراین افرادی که تمایل دارند فقط در رشته محل های غیر انتفاعی، پردیس، پیام نور و دانشگاه آزاد انتخاب داشته باشند نیازی به حضور در این آزمون ندارند.

معرفی سرفصل ها و منابع آزمون طراحی شهری

۱-زبان عمومی و تخصصی

درس زبان عمومی و تخصصی در کنکور کارشناسی ارشد در واقع از جمله دروسی است که بسیار مشابه با کنکور کارشناسی ارشد در دیگر رشته ها می باشد و در واقع تقسیم بندی آن به عمومی و تخصصی چندان معنای خاصی نداشته و تنها شامل ۳ متن تخصصی می باشد.

با توجه به میانگین پایین درصد های اخذ شده توسط داوطلبین ( میانگین ۳ درصدی در میان تمامی داوطلبین و میانگین ۱۵ درصدی در میان پذیرفته شدگان در مقطع روزانه و شبانه) در طی سالهای گذشته در این بخش ، می توان از آن به عنوان یک فرصت برای موفقیت حتمی در کنکور کارشناسی ارشد نام برد.

این درس شامل ۱۵ سوال تخصصی و ۱۵ سوال عمومی می باشد و با ۳۰ سوال و ضریب اهمیت ۲ اولین درس در دفترچه آزمون خواهد بود.

منابع درس زبان انگلیسی

نوین شهرساز، بزرگترین مرجع تولید محتوای شهرسازی کشور

 

۲-مباحث عمومی شهرسازی ایران

مباحث عمومی شهرسازی ایران از جمله دروسی است که ضریب آن در کنکور کارشناسی ارشد شهرسازی ۳ می باشد و باتوجه به مشترک بودن سوالات آن در هر دو گرایش شهرسازی ( برنامه ریزی ۳۰ سوال) ، می توان از آن به عنوان یکی از مهمترین دروس در کنکور کارشناسی ارشد شهرسازی نام برد.

اما نکته حائز اهمیت در رابطه ی با آن که بسیاری از داوطلبان را دچار سردرگمی می کند منابع گسترده و بی پایان آن است ، در واقع می توان گفت که این بخش بر روی مباحث شهرسازی در ایران معاصر استوار است و همین طور بر روی مفاهیم مشترک میان طراحی و برنامه ریزی تاکید می کند.

منابع درس مباحث عمومی

نوین شهرساز، بزرگترین مرجع تولید محتوای شهرسازی کشور

۳-مبانی نظری معماری و طراحی شهری

این درس با ضریب اهمیت ۲ یکی از سخت ترین دروس آزمون طراحی شهری می‌باشد . چراکه مطالب آن با دیگر دروس همپوشانی بسیار زیادی دارد. این درس شامل تعاریف و مفاهیم پایه در طراحی شهری نظریه ها و مطالب طراحی شهری و در پایان مبانی نطری معماری است.

 

منابع درس مبانی نظری معماری و طراحی شهری

منابع طراحی شهری

۴-تاریخ معماری و شهرسازی در ایران و جهان

تاریخ شهر و شهرسازی همانند مباحث عمومی شهر سازی از جمله دروس مشترک میان دو گرایش برنامه ریزی و طراحی می باشد که بررسی شرایط اجتماعی ، فرهنگی ، اقتصادی و…. در طول تاریخ ایران و جهان می پردازد.در رابطه با تاریخ جهان بررسی سیر تحول شهر و شهر نشینی از ابتدای تمدن های اولیه تا پایان رنسانس اهمیت داشته و در رابطه با تاریخ ایران بررسی سیر تحول شهر  وشهر نشینی در ابران پیش از اسلام و پس از اسلام تا به امروز از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. نکته حائز اهمیت در رابطه با تاریخ دارا بودن مبحثی دیگر یعنی تاریخ معماری جهان در کنکور کارشناشی ارشد طراحی شهری می باشد .

منابع درس تاریخ معماری و شهرسازی در ایران و جهان

 

منابع تاریخ شهرسازی و معماری

 

۵-سیراندیشه های شهرسازی

سیر اندیشه ها با توجه به اینکه سرفصل مجزا در کنکور محسوب نمی‌شود اما تعداد سوالات بسیار بالایی در آزمون  دارد (حدود ۱۰ تا ۱۳ سوال) که در بین سوالات دروس مختلف مثل مبانی نظری طراحی شهری و تاریخ شهر و شهرسازی میگیرد. اهمیت این درس آنجاست که پایه اکثر نظریه های طراحی شهری و طراحی شهری قرن بیستم یکسره در جریان های شهرسازی معاصر از قرن ۱۹ تا قرن ۲۱ قرار دارد. ماهیت این درس تئوری- مفهومی بوده و میتوان از آن به عنوان درس پیش نیاز دروس مبانی نظری نام برد.

منابع درس سیر اندیشه ها

منابع سیر اندیشه ها شهرسازی

 

۶-تحلیل فضاهای شهری و معماری

این درس همپوشانی بسیاری با سیر اندیشه ها و مبانی نظری معماری دارد اما جهت گیری سوالات آن بیشتر به سمت دانش طراحی شهری ، فضاهای شهری و کیفیت های طراحی شهری است .از طرف دیگر روند سوالات کنکور کارشناسی ارشد به سمت مفهومی شدن پیش می رود به همین سبب درک درست مفاهیم در این درس بسیار اهمیت دارد.

 

منابع تحلیل فضاهای شهری و معماری

منابع تحلیل فضای شهری

دانلود سوالات آزمون کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری از سال ۸۴ الی ۹۹

سوالات متداول شما

شما عزیزان می توانید تمامی سوالات و ابهامات خود را در بخش نظرات همین صفحه اعلام کنید تادر اسرع وقت کارشناسان نوین شهرساز پاسخگو باشند

۱-  چه زمانی ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۰ آغاز و در چه تاریخی برگزار می شود ؟

پاسخ : زمان ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۰ در ۱۶ آذر ماه ۱۳۹۹ و تاریخ برگزاری آن ۶ و ۷ خرداد ۱۴۰۰ خواهد بود

۲- فارغ التحصیلان چه رشته هایی مجاز به ثبت نام در آزمون کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری ، منطقه ای و مدیریت شهری هستند ؟

پاسخ : تمامی فارغ التحصیلان تمامی رشته های کارشناسی می توانند در این آزمون ثبت نام کنند.

۳- تاثیر نمره مرحله دوم ارشد برنامه ریزی به چه میزان است؟

پاسخ : با توجه به ضریت ۴ آزمون مرحله دوم می توان گفت در صورت کسب نمره بالا در این آزمون ، رتبه نهایی فرد به شکل چشم گیری افزایش پیدا می کند که به تبع این افزایش، شانس فرد جهت قبولی در رشته محل های معتبر بیشتر می شود.

۴- آیا نوین شهرساز برنامه و طرح های مشاوره کنکور ارشد شهرسازی دارد؟

پاسخ : بله مجموعه نوین شهرساز به عنوان قدیمی ترین و با سابقه ترین مجموعه فضای مجازی در حوزه آزمون های شهرسازی دارای کامل ترین منابع و طرح های مشاوره کنکور می باشد.جهت دسترسی به این طرح ها به کانال نوین شهرساز مراجعه کنید

 

لطفا . خود را مطرح کنید

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.