شهر سنندج
شهر سنندج در دشت قشلاقِ منطقه کوهستانی زاگرس در جنوب استان کردستان واقع شده و در ارتفاع ۱۴۵۰ تا ۱۵۳۸ متری از سطح دریا قرار دارد. آب و هوای این شهر سرد و نیمه خشک است.
شهرستان سنندج دارای چهار بخش«کلاترزان»، «مرکزی»، «سیروان» و «حسین آباد»، دو شهر و ۱۲ دهستان است.
نیروگاه، مجتمع پتروشیمی، صنایع نساجی، کفاشی، چرم سازی، کاغذسازی، تولیدات شیمیایی، تولیدات برق و الکترونیک، تولید فلز، تولیدات کانی غیرفلزی، فرآورده های غذایی و داروسازی از جمله صنایع شهرستان سنندج هستند. در این شهرستان معادن بسیاری نیز وجود دارد که به علت مرغوبیت جنبهی صادراتی دارند. سد مخزنی وحدت (قشلاق) در ده کیلومتری شمال شهر بر رودخانه قشلاق احداث شده که دریاچه وحدت را به وجود آورده است و آب آشامیدنی اهالی سنندج را تأمین می کند. کشاورزی و دامپروری، علاوه بر صنعت، اقتصاد مردم سنندج را تشکیل می دهند. ابنیه تاریخی، مساجد و عمارات، بازار قدیمی، صنایع دستی، فرش بسیار ظریف و تک پود با گره متقارن و معروف به قالی سنه، لباس، موسیقی، رقص، صنایع چوبی نفیس با شهرت و اعتبار جهانی در کنار طبیعت زیبا از جاذبه های گردشگری این شهر به شمار می روند. مراسم عرفانی دراویش در این شهر نیز یکی دیگر از جاذبه های گردشگری است.
ساکنان سنندج کرد زبان هستند و با لهجه کردی اردلانی سخن می گویند. دین مردم سنندج اسلام و بیشتر آن ها پیرو مذهب تسنن از شاخه شافعی و درصدی نیز پیرو مذهب تشیع هستند. اقلیت های مذهبی دیگر نیز در این شهر سکونت دارند.
سنندج مرکز استان کردستان و از شهرهای فرهنگی ایران است. سنندج در غرب ایران قرار دارد، جایی که رشته کوه زاگرس راه را بر ابرهای غربی میبندد. به همین خاطر سنندج شهری پر باران و از دیرباز مهد تمدنهای باستانی بوده است. سنندج امروزه شهری متجدد و پویاست و با فرهنگ متمایز و غنیاش گردشگران را به وجد میآورد.
جغرافیای سنندج
شهر سنندج در میان چند کوه قرار دارد. از لحاظ جغرافیایی از سمت غرب توسط کوه آبیدر، از سمت شمال توسط کوه شیخ معروف و از سمت جنوب توسط کوه سراج الدین محاصره شده است. این شهر به دلیل موقعیت خود در میان چند کوه به صورت طبیعی شبیه به قلعه یا دژی محافظت شدهاست.
سنندج در ارتفاع ۱۴۵۰ تا ۱۵۳۸ متری سطح دریا و در منطقهای کوهستانی، در رشته کوه زاگرس قرار دارد. آب و هوای این شهر سرد و نیمه خشک است؛ و دمای آن در برخی روزهای زمستانی به منفی ۱۲ درجه هم میرسد. با توجه به استانداردهای جهانی سنندج را نمیتوان شهری پرباران نامید و میانگین بارش سالانه ۵۰۰ میلیمتر است. اما زمستانهای سنندج یخبندان است و البته این خود از جاذبههای سنندج است.
از نظر پوشش گیاهی، سنندج دارای بافت جنگلی نیز هست که عموماً در جنوب سنندج و غرب منطقهی کامیاران قرار دارند. وسعت جنگلهای سنندج به ۷۸۰۰۰ هکتار میرسد. فرب سنندج را دشت دهگلان فرا گرفته، دشتی بلند که ارتفاعی برابر با ۱۸۰۰ متر دارد. رود قشلاق مهمترین رودخانه سنندج است که بر روی آن سدی ساختهاند، این سد و دریاچه پشت آن، این دریاچه محلی مناسب برای انواع ورزشهای آبی است و از زمان احداث گردشگران بسیاری از مردم و و ورزشکاران را به خود جذب میکند.
سنندج در محاصره قلههاست. ارتفاع این قله ها بین ۲۸۰۰ تا ۳۴۰۰ متغیر است. قلههای شیخ معروف، ملاکاوه، کوه سراج الدین، کوه تخت از قلههای معروف سنندج هستند.