هیئت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۷۷.۶.۱۱قانونتشکیلات، وظایف و انتخابات شورای اسلامی و انتخابات شهرداران – مصوب ۱۳۷۵ و آییننامه اجرایی شرایط احراز تصدی سمت شهردار را تصویب نمود. این مصوبه تجربه را مقدم بر تخصص و کیفیت رزومه کاری دانسته است و به قدری انعطاف انتخابی و کلی گویی در متن این مصوبه به چشم میخورد که هر انتخابی را میتوان به یکی از بندهای این مصوبه مربوط دانست که حتی وزارت کشور در انتخاب شهردار کنونی تهران، خارج از مفاد این آیین نامه عمل کرده و با ابطال حکم ایشان توسط دیوان عدالت اداری نیز تغییری در انتخاب غیر قانونی شهردار تهران دیده شد.
به شهرداری تهران در مورد انتخابها و انتصابهای بیپایان انتقادها و تذکراتی داده شد است؛ مثلاً در جریان رسیدگی به دومین دستور یکصد و هفتاد و دومین جلسه شورای اسلامی شهر تهران مبنی بر سؤال اعضای شورای شهر از شهردار تهران، علیرضا زاکانی با حضور در تالار شورای شهر، در جایگاه پاسخگویی به سؤالات اعضای شورا قرار گرفت. سؤال از شهردار تهران از طرف آقای ناصر امانی به استناد ماده ۸۳ قانون تشکیلات وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور مصوب ۱۳۷۵ به گفته ایشان در خصوص انتصاب مدیران شهرداری تهران در ۴ مرحله تذکر داده شده است. ۱ ـ تذکر تحت عنوان «نظارت دقیق بر نحوه جابهجایی مدیران در مجموعه شهرداری تهران»، «لزوم انتصاب در پستهای سازمانی در مجموعه شهرداری وفق مقررات مفاد ماده ۲۰ قانون آییننامه استخدامی شهرداری تهران»، «لزوم اجرای قانون در انتصاب مدیرعامل سازمان ورزش شهرداری تهران برابر مفاد اساسنامه مصوب و ملاک عمل شهرداری تهران» و «حکم مدیرعامل سازمان میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران باتوجهبه عدم احراز شرایط لازم جهت تصدی وفق اساسنامه سازمان» ایشان اعتقاد داشتند که شهردار تهران باید برابر قانون شهرداریها باید مصوبات شورای اسلامی را رعایت کرده و اجرا نمایند این خیل تذکرات نشان از سرپیچی و تخطی از رعایت قانون از سمت شهردار تهران را دارد.
جناب شهردار در پاسخ به این جمله اشاره داشتند که «بنده کمترین اثر را در دخالت در انتصابات داشتم و این مکانیزمها بودند که افراد را بالا میآوردند» این یعنی شانه خالیکردن از قبول مسئولیت و تعهدی که در امضای انتخابهای صورتگرفته از ایشان دارد؛ ایشان در مقام پاسخگو اعلام داشتند که «از ۹۹۸ نفر مدیر ۹۰۲ نفر را از داخل بدنه شهرداری انتخاب کردهایم.» این آمار و خیل زیاد برکناریها و انتصاب و انتخابهای چندینباره در شهرداری تهران، گواه انتخابهای غلط که نشان ضعف مدیریتی آقای زاکانی است و نقش رابطه در این انتخابات ایشان پررنگتر به چشم میخورد. باتوجهبه این آمار ۱۰ درصد مدیران شهری تهران از خارج از سیستم به بدنه شهرداری تهران اضافه شدهاند که این نیز جای بسی تأمل در انتخاب این افراد را میطلبد.
در تحلیل اخبار حول این موضوع متوجه سردرگمی در انتخابات و انتصابات مدیریت شهری و ضعف در قانونی و نظارت در این حوزه کاملاً مشهود میباشد، قوانین باید به گونه ای تصویب شوند تا چراغ راهی در انتخابات باشند و عدم اصلاح، شفافیت و رعایت قانونهای استخدامی باعث به کما رفتن شهرها به وسیله این انتخابهای غلط و بدون ضابطه خواهد شد.