محیط طبیعی چیست؟
محیط طبیعی شامل همه بخش های زنده و غیر زنده محیط است که بطور طبیعی اتفاق می افتند. این اصطلاح اغلب برای سطح زمین و یا بخشهایی از سطح زمین به کار برده می شود. این محیط محصول ارتباط متقابل همه گونه های زنده، اقلیم و منابع طبیعی است که حیات و فعالیتهای اقتصادی انسان را تحت تاثیر قرار می دهد.
چرا محیط طبیعی در برنامه ریزی شهری مهم است؟
محیط مهم است زیرا هر چیزی که به نوعی در ارتباط با حیات انسان است وابسته به محیط است.
مزیت های برنامه ریزی شهری:
- انتخاب مناسب ترین مکان ها برای زندگی و فعالیت های انسانی
- کاهش آلودگی محیط (مدیریت ضایعات)
- زیبا شناختی محیط
اثرات منفی توسعه شهر بدون در نظر گرفتن محیط طبیعی:
- کاهش سطح ایستابی آب خاک
- نابودی طبیعت
- سیلاب، زلزله
- گرمایش جهانی
- تلفات و کاهش بهره وری خاک
اهمیت محیط طبیعی در برنامه ریزی شهری:
- برنامه ریزی شهری همگام با محیط طبیعی
- فراهم آوری زیرساخت های سبز
- طراحی ساختهای ارتجاع پذیر
- مدیریت ریسک سیلاب
- مدیریت ضایعات
- گونه های حفاظت شده، مدیریت حیات وحش
- زمین های کشاورزی و مدیریت ارتجاع پذیر خاک
اثر شهرنشینی بر محیط طبیعی:
فرایند شهرنشینی اثرات شگرفی روی محیط و فرایندهای فیزیکی و طبیعی داشته است. شهرنشینی منجر به تغییرات اساسی نسبت به الگوی کاربری اراضی و تغییر ماهیت محیط شده است. برای مثال، از طریق افزایش دما در شهرها در ارتباط با پدیده جزایر حرارتی در شهرها.
ژئومورفولوژی شهری در ارتباط با رنج گسترده ای از تاپیک های جغرافیایی بوده که محوریت همه آنها چشم انداز است. شامل ویژگی های طبیعی که بطور گسترده ای تحت تاثیر توسعه شهری قرار گرفته اند. مانند چشم اندازهای کارستی، رودخانه های شهری، فرونشست ها.
ژئومورفولوژی شهری، به عنوان یک شاخه میان رشته ای به بررسی اثرات مستقیم و غیر مستقیم و مثبت و منفی شهرنشینی و توسعه شهری روی ژئومورفولوژی (لندفرم های طبیعی) و ساختارهای انتروپوژنیک (مورفولوژی شهری)، همچنین به بررسی فرایندهای کنترل کننده توسعه یک محدوده مشخص، و اینکه چطور فرایندهای طبیعی نظیر هوازدگی، می توانند ساختارهای آنتروپوژنیک را تغییر دهد (ساختمان ها و سایر زیرساخت های شهری)اثرت انسان بر محیط می تواند منجر به وقوع انواع آشوب ها و افزایش آسیب پذیری در چشم اندازها شود. که می تواند سرویس های اکوسیستمی، سلامت محیط و نهایتا ارتجاع پذیری چشم اندازها را تحت تاثیر قرار دهد. ماهیت بهم پیوسته سیستم های طبیعی و آنتروپوژنیک، آنالیزهای چند متغیره ای را می طلبد که در پی درک فهم یکپارچه عناصر محیطی، اقتصادی اجتماعی و اکولوژیک باشد. سوال در ارتباط با تغییر چشم انداز و ارتجاع پذیری آنها نیازمند یک رویکرد جامع می باشد. چنین رویکرد جامعی بطور گسترده ای درون مطالعات زمین شناسی و ژئومورفیک معنا پیدا می کند. این مطالعات اجازه می دهد تا عناصر متعدد تشکیل دهنده چشم انداز بطور همزمان در نظر گرفته شوند مانند ویژگی های جریانات زهکشی، مورفولوژی کانال ها، اثرات حذف پوشش گیاهی از جریانات شهری و اثرات ترکیبی روی زهکشی زمین و ریسک سیلاب.