چند مفهوم مهم در جغرافیا
- مفهوم پس آیند در جغرافیا: یعنی به صورت سلسله وار ابتدا موقع ریاضی، آب و هوای خاصی را به وجود می آورد و سپس آب وهوای به وجود آمده زندگی حیوانی جدیدی را شکل می دهد.در انتها هر دوی این عوامل طبیعی حیات انسانی را خلق می کند .(سلسله مراتبی)
- مفهوم تخریب و بنا: انسان و طبیعت دو عامل فرسایش و دگرگونی طبیعت به شمار می آیند.
- مفهوم پراکندگی: از عوامل که مورد توجه دانش جغرافیا است، می توان به:( پراکندگی عوامل طبیعی و محیط دست ساز انسان اشاره کرد.)
چشم انداز
چشم انداز ها مفاهیم سه بعدی هستند.در علم جغرافیا چشم انداز همواره با عامل فرهنگی گره می خورد. در مطالعه چشم انداز باید به صورت کلی نگری به پدیده ها نگاه کرد.
عامل فرهنگ + زمان + بستر محیط طبیعی= چشم انداز فرهنگی
در برخورد با چشم انداز ها غالبا دوروش زیر را به کار می برند،که عبارتند از:
- مورفولوژی تکوینی: تاکید بر صورت و شکل ظاهری چشم انداز است.
- روش تسلط شخصی: زیباترین محیط چشم اندازی توسط نقاشان و عکاسان تجسم شده یا به تصویر کشیده می شود.در این روش رونشناسی شخصی عامل مهمی به شمار می رود. جغرافیای چشم انداز روی سه موضوعی اساسی تاکید دارد، این سه موضوع عبارتند از:
- مشاهده کردن
- اندیشیدن
- تشریح کردن
مفهوم چشم انداز از مکتب جغرافیایی آلمان است، که برای اولین بار در سال ۱۹۲۵ کارل ساور (جغرافیدان
آمریکایی) آن را وارد ادبیات جغرافیایی کرد.
*نکته:یک تعریف خاص از چشم انداز: یک چشمانداز، فضایی است از اشکال طبیعی و فرهنگی که آثار انسانی را در محیط خود و در طول زمان نشان میدهد.
در چشم انداز های جغرافیایی روابط متقابل بین انسان و طبیعت کاملا مشهود است. یعنی چشم انداز های جغرافیایی را انسان و طبیعت بایکدیگر خلق می کنند.(به طور مثال: بالای یک کوه ایستاده ایم و به دور دست خیره می شویم ، منظره هایی که چشم ما می بیند شامل :کوه ، دشت ، رودخانه ، بوته زار و درخت ، جاده ، مزرعه ، روستا و…)
در مطالعات جغرافیایی، چشم اندازهای فرهنگی تا حدودی با ارزشترین وسیله تحقیقات به شمار می آیند، زیرا این قبیل چشم اندازها می توانند مکان های مختلف جغرافیایی را از یکدیگر کاملاً مشخص و متمایز سازند و نوع بهره برداری جوامع بشری را از محیط های طبیعی هر چند در مقیاس محلی، نشان دهند.