مجله دانش شهر از سال ۱۳۸۸ شروع به کار کرده و توسط مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران منتشر می شود. دوره انتشار این مجله به صورت ماهنامه بوده و موضوع اصلی آن، دیپلماسی شهری و روابط بین الملل است.
سایت این مجله عبارت است از :http://rpc.tehran.i
مجله دانش شهر، شماره ۱۲۸ – تابستان ۱۳۹۱
توسعه پايدار رويکرد فکري غالب در قرن اخير است که اگرچه در بدو امر تنها مسائل زيست محيطي را در حيطه توجه خود قرار مي داد، ولي گسترش اين مفهوم، منجر به وارد شدن بحث پايداري در ديگر مباحث مديريتي از جمله مسکن، توسعه شهري، حمل و نقل و … گرديد. حمل و نقل پايدار به دنبال جستجوي روشهايي است که امکان دسترسي مناسب تر براي همه اقشار جامعه فراهم آورده، هزينه هاي اقتصادي را تعديل نموده و از همه مهم تر اينکه زمينه آلودگي هاي زيست محيطي را کاهش دهد. اين رويکرد به دنبال ناتواني دولت ها و مديران شهري در حل مشکلات ناشي از ازدحام و ترافيک در کلانشهرها با گسترش زيرساختهاي بزرگراهي و شرياني به تفکر غالب در برنامه ريزي حمل و نقل تبديل شده است.
تهران به عنوان بزرگترين کلانشهر خاورميانه با مشکلات جدي در حمل و نقل شهري مواجه است. اين مشکلات تا حد زيادي ناشي از مسائل خاص و ويژگيهاي منحصر به فردي است که در يک تقسيم بندي کلي به مديريتي و اجرايي، موانع ساختاري و کالبدي، موانع اجتماعي و فرهنگي و نهايتاً موانع مالي و اقتصادي تقسيم مي شود. انتخاب تهران به عنوان يکي از ۵ شهر برتر در زمينه حمل و نقل پايدار نشان از هدف گذاري درست مديريت شهري براي حرکت به سمت پايداري و رفع موانع دارد. همچنين شهردار تهران در تصميم مديريتي تمامي پروژه هاي بزرگ شهري را ملزم به ارائه پيوست اجتماعي و زيست محيطي نموده که دو بعد اصلي از پايداري است. در اين پژوهش ابتدا به مرور ادبيات مرتبط با حمل و نقل پايدار پرداخته شده، سپس موانع دستيابي به حمل و نقل پايدار در تهران بررسي گرديده و اقدامات انجام شده توسط شهرداري تهران در راستاي پايداري حمل و نقل شهري معرفي شده و نهايتاً با استفاده از تکنيک SWOT راهکارهايي براي دستيابي به حمل و نقل پايدار در تهران ارائه و اولويت بندي شده است.
کليد واژه : حمل و نقل پايدار، کلانشهرها، تهران
نویسندگان: مهندس الهام فلاح منشادی، مهندس امیر روحی، مهندس پدرام سعیدی زند